Do góry

Dania główne Przepis na:

Leszcz pieczony z warzywami

Leszcz pieczony z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Leszcz pieczony z warzywami"

Składniki

  • 1 leszcz (ok. 1 kg)
  • po 1 cebuli białej i czerwonej
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rybę sprawiamy, odcinamy głowę, myjemy, prószymy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

  2. Warzywa obieramy, myjemy. Por kroimy w talarki, białą cebulę w piórka, a czerwoną w ósemki, papryki w paski. Warzywa (bez czerwonej cebuli) mieszamy, prószymy solą i pieprzem, skrapiamy łyżką oliwy.

  3. Rybę faszerujemy połową warzyw, wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy resztą oliwy, okładamy resztą warzyw, dodając czerwoną cebulę. Posypujemy wiórkami masła.

  4. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC. Podajemy np. z ziemniakami z wody, frytkami, ryżem.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń