Do góry

Przekąski Przepis na:

Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej

Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2107 Ocena: 47111

Dodano:

Odsłon: 3414

Od kilku tygodni myślałem co z zamrożonym leszczem od Basi zrobić...niedługo czas imprez domowych więc pora szykować jakieś przekąski ,które mogą bez trudu postać w chłodnym miejscu nawet przez parę miesięcy.

Składniki

  • 2 sztuki leszcza
  • 2 cebule
  • sól
  • papryka ostra
  • mąka
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 900 ml wody
  • 250 ml octu
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryby oczyszczamy z łusek ,kroimy w dzwonki. Cebule ścieramy na tarce ,nacieramy startą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą papryką ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików.

    Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier ,pieprz ,liście laurowe i ocet. Zagotowujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 listopada 2014 Muszę wypróbować tą pomidorową zalewę, zawsze robię ale w czystej słodko kwaśnej :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 listopada 2014 Świetny i bardzo smaczny pomysł na rybkę :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 12 listopada 2014 Przez swoje wygodnictwo zawsze kupuję rybkę wyfiletowaną.Jak pomyślę o czyszczeniu odechciewa mi się jej.Ale Twój przepis widzę ciekawy i kuszący, może znajdę chętną osobę do jej oprawienia.Na początek zabiorę przepis do książki:)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń