Do góry

Przekąski Przepis na:

Letnia sałatka

Letnia sałatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 155

Dodano:

Odsłon: 68536

Jest to bardzo dobra alternatywa obiadu :) w takie upalne dni żadną przyjemnością nie jest stanie przy kuchence

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy, resztę składników kroimy w kostkę, po ugotowaniu jajka również.

  2. na spód misy dajemy pory(zostawiamy jedną garść) następnie jajka, smarujemy cienką warstwą majonezu, piepszymy. Następnie dajemy ogórki kiszone na to szynkę,szynkę smarujemy ketchupem. Następnie paprykę, pomidory, sypiemy resztą pora. Lekko solimy i pepszymy. Na końcu smarujemy warstwą majonezu i posypujemy bąkami cebuli.Gotowe:). Sałatkę można ułożyć warstwami tak jak ja to zrobiłam lub można składniki pomieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zofmil12 30 maja 2011 Salatka z pewnoscia jest godna polecenia pod warunkiem jednakze jej POPIEPRZENIA PIEPRZEM.
Slowo "piepsz" i jego pochodne nie istnieja w jezyku polskim. Natomiast "baki cebuli" - to przepiekny regionalizm.
Kochani szanujmy nasz jezyk. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zofmil12 30 maja 2011 Salatka z pewnoscia godna polecenia pod warunkiem jednakze POPIEPRZENIA PIEPRZEM w dowolnej ilosci.
Wyraz " piepsz" i jego pochodne nie istnieja w jezyku polskim. Baki cebuli to prawdopodobnie regionalizm - ale jaki piekny.
Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker12 30 maja 2011 po prostu można napisać posypać szczypiorkiem i sprawa bąków będzie rozwiązana :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 30 maja 2011 Z tym bąkiem to jest trochę inaczej. Bąk to jest jeden z zielonych pędów cebuli, który jest potężniejszy i grubszy od pozostałych, a na jego szczycie powstaje kwiat cebuli, z którego póżniej wytwarzają się nasiona, które po dojrzaniu
wysiewa się i otrzymuje się małe cebulki zwane "dymką", które sadzi się. To by było na tyle, Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akwilon 05 sierpnia 2010 ha ha nie będę powtarzał ale czy nie ma innego określenia dla tych"bąków"sam wyraz i znaczenie brzmi nieapetycznie,choć przepis jest intrygujący i wart wypróbowania.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

carnival 26 lipca 2010 Widocznie to regionalna nazwa, skoro nie słyszeliście, ale naprawdę tak się mówi. To jest ta zielona część cebulki dymki. Dla mnie nie ma w tej nazwie nic dziwnego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 24 lipca 2010 To cebula puszcza bąki? Pierwsze słyszę!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 24 lipca 2010 Mnie tez te " baki" zaintrygowaly...Jakas regionalna nazwa ? Cybuchy???

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hagata4 24 lipca 2010 Bąki to zielona część cebulki dymki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 24 lipca 2010 taką kompozycję najlepiej widać w przeżroczystym kielichu, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń