Do góry

Przekąski Przepis na:

Letnia tarta

Letnia tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3528

Dodano:

Odsłon: 3124

Smaczna i zdrowa tarta, pokryta warstwą twarozku zmieszanego z cytryna i parmezanem, dzieki czemu ciasto ma kremowa konsystencje, pasujaca doskonale do swiezych zielonych warzyw i prosciutto. Brokuły i groszek sa bardzo krótko smazone z czosnkiem na oliwie z oliwek, a pozostale skladniki sa ulozone na wierzchu, w tym miedzy innymi pedy grochu cukrowego, malo znane jeszcze w Polsce, ale dostepne. Posiadaja slodki smak, sa soczyste, maja wschechstronne zastosowanie w kuchni i zawieraja mnóstwo przyswajalnych skladników odzywczych. Szynka parmenska i krem balsamiczny dodaja calej potrawie niepowtarzalnego smaku.

Składniki

  • 170 g serka smietankowego
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • utarta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 plat rozmrozonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 zabek czosnku
  • 200 g swiezego lub mrozonego groszku
  • 200 g malych rózyczek brokul
  • 1 opakowane pedów grochu cukrowego
  • 2 rzodkiewki, w plasterkach
  • 2 posiekane dymki
  • 100 g rozdrobnionego sera feta
  • 6 plasterków Prosciutto di Parma (lub innej surowej suszonej szynki)
  • 5-6 lisci bazylii
  • liscie z kilku galazek swiezego tymianku
  • 2-3 łyżki kremu balsamicznego
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzac j piekarnik do 200 ° C.
    W misce wymieszac ser, parmezan, sok i skórke cytrynowa, sól i pieprz.

    Rozwinac ciasto i umiescic na blasze wyłozonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie. Naciac linie wzdluz krawedzi ciasta - około 2-3 cm od krawedzi.
    Nakluc srodek ciasta kilka razy widelcem, posmarowac masa twarogowa starajac sie nie przekroczyc linii naciecia. .
    Krawedz ciasta wysmarowac roztrzepanym jajkiem..
    Piec ok. 15-20 minut, do zlotego koloru..

  2. Podczas pieczenia ciasta rozgrzac olej na patelni, dodac czosnek, groszek, brokuły i szczypte soli i pieprzu, smazyc na srednim ogniu przez 3 minuty, mieszajac kilka razy razy, aż zmięknia.

    Wyjac ciasto z piekarnika i ostroznie umiescic na talerzu lub tacy.
    Na wierzchu miescic brokuły i groszek, nastepnie pędy grochu, rzodkiewki, dymke i fete.
    Rozdrobnic plastry szynki i na wierzchu ulozyc liscie bazylii i tymianku.


  3. Serwowac z kremem balsamicznym.
    Jesli chcesz zrobic wlasny, po prostu zagotuj 1/4 szklanki octu balsamicznego z 3 lyzkami cukru tzrcinowego przez ok. 5 minut i pozostaw do ostygniecia przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń