Do góry

Przekąski Przepis na:

Letnia tarta z cukinia

Letnia tarta z cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1644

Dodano:

Odsłon: 19750

Kolejny pomysl na wykorzystanie cukini ktora w tym roku pieknie obrodzila !

Składniki

  • 2 mlode cukinie
  • cebulka dymka z biala czescia peczek
  • szynka 200 g
  • jajka 2 szt
  • mietana i mleko po 150 ml
  • ser zolty utarty 100 g
  • sol pieprz do smaku
  • ciasto na tarta wg wlasnego przepisu lub gotowe francuskie lub kruche 1 rulon 250 g
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jezeli sami robimy cisto zagniesc szybko kruche i wstawic do lodowki, jesli mamy gotowe rozmrazamy rowijamy i wyscielamy nim forme do tarty,

  2. Cukinie dobrze myjemy i kroimy, a w sumie to zeskrobujemy wzdluz obieraczka do warzyw na cienkie dlugie plastry, cebulke dymke siekamy, szynke kroimy w drobne paseczki,

  3. NA rozlozone ciasto wykladamy pokrojna szynke, wieksza czesc dymki i na gore ukladamy plastry cukini, zalewamy roztrzepanymi jajkami ze smietana i mlekiem oraz utartym serem, doprawionymi sola i pieprzem; posypujemy pozostala dymka; pieczemy 30 min w 200 stopniach, smakuje dobrze zaraz po upieczeniu jak i na zimno, smcznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń