Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Letnia tarta z kruszonką i rabarbarem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 581
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 581
Składniki
Umyj rabarbar, osusz, obierz z łykowatych „nitek”, pozbądź się liści. Pokrój go na mniejsze kawałki, wymieszaj je z cukrem. Odstaw na kwadrans, żeby puścił sok.
Połącz zimne masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtko i szczyptę soli. Jeśli wymieszasz i powstaną grudki, dodaj zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na pół godziny. Okrągłą formę do tarty wysmaruj masłem. Przełóż do niej ciasto. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, żeby ciasto pozostało płaskie. Wstaw do piekarnika (180 st. C) na 15 minut.
Zagnieć kruszonkę: wymieszaj masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Na podpieczone ciasto wysyp warstwę kruszonki. Na niej ułóż odsączony z nadmiaru soku rabarbar. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.Źródło: Olivia