Do góry

Desery Przepis na:

Letnie mini serniczki na zimno

Letnie mini serniczki na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1378

Dodano:

Odsłon: 3155

Pyszne, bardzo kremowe, bogato przystrojone letnimi owocami mini serniczki na wynos. Świetny patent na spotkanie rodzinne lub przyjęcie ze znajomymi.

Składniki

  • Masa serowa:
  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
  • 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
  • 1 kubeczek (200 g) jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka (10 g) żelatyny
  • 1/3 szklanki (80 ml) gorącej wody
  • Spód:
  • 100 g ciasteczek owsianych (u mnie Bonitki owsiane z orzechami z Biedronki… mniam)
  • 1/4 kostki (50 g) masła
  • Dodatkowo:
  • sezonowe owoce
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Przygotować spód: ciasteczka pokruszyć tłuczkiem (tak, aby zostały małe, chrupiące grudki), dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać i nałożyć po równo do słoiczków (po około 1,5 łyżki), można delikatnie ugnieść.

    2) Do misy miksera dodać serek mascarpone, cukier puder oraz cukier waniliowy i miksować przez 2-3 min.

    3) Cały czas mieszając dodać jogurt naturalny.

    4) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach.

    5) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać.

    6) Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do całości.

    7) Przygotowaną masę serową nałożyć do słoiczków i odstawić do lodówki, do stężenia (deserki najlepiej przygotować wieczorem, dzień wcześniej).

    8) Gotowe serniczki udekorować sezonowymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń