Do góry

Dania główne Przepis na:

Libański gulasz z wątróbki

Libański gulasz z wątróbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 276

Dodano:

Odsłon: 4637

szybki niedrogi i orzeźwiający ;-)

Składniki

  • 70 dag wątróbki cielęcej
  • duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka suszonej miety
  • 3 łyżki masła
  • łyżka maki
  • szklanka lekkiego bulionu
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki posiekanej zielonej mięty
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbkę obrać z błon i usunąć żyły a mięso pokroić w drobne plasterki i lekko oprószyć mąką.

  2. W rondlu stopić półtorej łyżki masła i zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać resztę mąki, dokładnie wymieszać, wlać bulion i gotować stale mieszając aż sos zgęstnieje.

  3. Sos doprawić solą, pieprzem, suszoną miętą i sokiem z cytryny. Zostawić na maleńkim ogniu.

  4. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, zrumienić paski wątróbki i smażyć kilka minut, mieszając dodać do sosu, dusić razem 3-4 min.

  5. Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami posypany świeżą miętą. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alicja 11 sierpnia 2010 Mój mąż oceni czy to jest smak libański,bo jest libańczykiem,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń