Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Libański tort pomarańczowy"
Polecam.
Odsłon: 693
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36133
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 199
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 346
Polecam.
Odsłon: 693
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36133
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 199
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 346
Składniki
Pomarańcze wyszorować, sparzyć, włożyć do małego garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym płomieniu około 2 godzin. Wyjąć łyżką cedzakową, wystudzić.
Pomarańcze rozkroić, oczyścić z pestek, miąższ wraz ze skórką zmiksować na gładko.
Zmielone orzechy laskowe wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem.
Kiedy masa jajeczna będzie puszysta i jasnokremowa, dodać do niej mus pomarańczowy oraz wymieszane wcześniej sypkie . Tortownicę o śr. 22 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Rozsmarować w niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC. Piec 60-70 minut. Ciasto wyjąć z tortownicy i wystudzić na kratce kuchennej.
Czekoladę połamać na kawałeczki. Śmietanę kremówkę wlać do rondelka, podgrzać i, mieszając, rozpuścić w niej czekoladę i masło kokosowe (olej kokosowy). Polewę przestudzić.
Ciasto oblać polewą. Udekorować wiórkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy. Odstawić do stężenia.
Czas przygotowania: około 120 minutŹródło: Życie na gorąco