Do góry

Napoje Przepis na:

Likier czekoladowo-piernikowy

Likier czekoladowo-piernikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 9461

Dodano:

Odsłon: 6995

Likier czekoladowo-piernikowy

Składniki

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 200 ml spirytusu
  • 200 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
> 6 os. 15 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką i cukrami. Do miski wlewamy czekoladę i mleko, dosypujemy przyprawę do piernika, mieszamy. Do całości dolewamy bardzo powoli spirytus, jednocześnie cały czas mieszając. Wkładamy do lodówki. Likier jest dość gęsty, przed podaniem polecam go wyciągnąć z lodówki paręnaście minut wcześniej. Właściwie nie wiem czy jest potrzeba trzymania go w lodówce, pewnie nie. Przetestuję to z małą butelczyną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń