Do góry

Desery Przepis na:

Limonkowe ciasto do odrywania

Limonkowe ciasto do odrywania

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2701

Dodano: 30.09.2012

Odsłon: 5947

Pyszna drożdżówka do odrywania.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 ¼ łyżeczki suchych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 56 g masła
  • ¼ szklanki wody
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki skórki startej z limonki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 56 g roztopionego masła
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 85 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki soku z limonki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dwie szklanki mąki przesiewamy, dodajemy cukier, drożdże, sól i mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko razem z masłem, aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wodę, zostawiamy na chwilę, aby lekko przestygło. Do mleka dodajemy wanilię i lekko mieszamy. Ciepłe mleko dodajemy do suchych składników i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając ( możemy zamiast łyżki użyć miksera ). Dodajemy pozostała część mąki ( 1 szkl. ) i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie lepiące się do rąk (10-15 min ). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 h). Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną dosyć obficie mąką stolnicę i chwilkę wyrabiamy, aby je odgazować. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Jeśli ciasto lepi się do stolnicy, należy cały czas je podsypywać mąką, inaczej nie oderwiesz go później. W miseczce łączymy cukier razem ze startą skórką i sokiem z limonki, aż powstanie wilgotna cukrowa masa. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy równomiernie roztopione masło, a na nim cukrową masę. Używając długiego noża lub rolki do pizzy wycinamy pięć pasów o wym. 30x10. Pasy układamy jeden na drugim i ponownie tniemy na sześć kawałków o wym. 10x5 cm. Formę o wym. 22x12 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną. Przekładamy do niej dłuższą częścią do góry kawałki ciasta, jeden obok drugiego. W foremce po bokach powinno pozostać wolne miejsce, ciasto później podrośnie i wolne miejsce zostanie zapełnione. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 30-50 min ). Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok. 35 min. Jeśli skórka za mocno się rumieni możemy przykryć ją folią aluminiową i zdjąć na 10 min przed końcem pieczenia. Po upieczeniu ciasto studzimy przez ok. 15 min i dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy. W międzyczasie możemy przygotować polewę. Serek miksujemy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy mleko oraz sok z limonki, miksujemy. Ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i za pomocą pędzelka smarujemy polewą. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

asiella88 30 września 2012 uwielbiam ciasta aromatyzowane cytryną tym bym sie chetnie zajadała

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń