Do góry

Desery Przepis na:

Limonkowy sernik

Limonkowy sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 1389

Dodano:

Odsłon: 493

Sernik - to niewątpliwie najpopularniejsze ciasto. Gości na naszych stołach w czasie świąt, rodzinnych imprez, spotkań z przyjaciółmi. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go również bez specjalnej okazji. Ten sernik nie należy do tych ciężkich, zwartych serników. Jest delikatny, kremowy o subtelnym kwaskowym smaku limonek i mazistej konsystencji. Bardzo orzeźwiający i świeży, pachnący limonkami. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest aksamitnie gładki i rozpływający się w ustach.

Składniki

  • Spód:
  • 300 g ciastek zbożowych *
  • 75 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 limonki
  • Dodatkowo:
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 limonka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy wiórki kokosowe, rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.

  2. Masa serowa

    Do sera dodajemy cukier i mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy jajka, żółtka i sok z limonek. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód. Tortownicę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wodą. Woda powinna sięgać do połowy tortownicy. Sernik przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez godzinę . Sernik po upieczeniu powinien być jasny, ścięty na wierzchu, lecz nie sprężysty.

  3. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik, aż ostygnie. Następnie sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy sernik na około bitą śmietaną. Wierzch sernika posypujemy startą na małych oczkach skórką z limonki. Dekorujemy plasterkami limonki.
    *użyłam ciastek degistive

    Notes

    - limonkę do dekoracji należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem
    - w oryginalnym przepisie użyty jest ser philadelphia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń