Do góry

Napoje Przepis na:

Limonówka z imbirem

Limonówka z imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 290

Dodano:

Odsłon: 2981

Smaczna wódka/nalewka limonkowo-imbirowa.

Składniki

  • 6 limonek
  • kawałek świerzego imbiru
  • 1/2 kg cukru
  • 0,5l spirytusu
  • 0,5l przegotowanej (ostudzonej) wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Limonki dokładnie umyć, pokroić w kostkę wraz ze skórką.

  2. Imbir obrać ze skórki i pokroić (kostkę, plasterki, bez znaczenia)

  3. Pokrojone limonki i imbir wrzucić do dość dużego słoja (zamykanego pojemnika), wsypać cukier. Szczelnie zakręcić. Dość mocną potrząsać, doprowadzając by limonki puściły sok. Odstawić w ciepłe miejsce by cukier mógł łatwiej się rozpuścić. Co jakiś czas potrząsać tak by cukier w całości się rozpuścił. (początkowo może wydawać się że cukru jest za dużo, a owoców za mało, spokojnie napewno się ta ilość rozpuści). Pozostawić taki "zaczyn" na około 24 godziny .

  4. Zagotować wodę, następnie przestudzić, odmierzyć około 0,5 litra i wlać do przygotowanego zaczynu. Całość przefiltrować (najlepiej użyć do tego drobnego sitka + złożonej kilka razy gazy).

  5. Łączenie ze spirytusem. wedle upodobań, tj w zależności czy chcemy mieć dobrej mocy wódkę to połączyć w stosunku 1:1 czyli 0,5l spirytusu z 0,5l syropu (ja zawsze taki wariant wybieram), oczywiście im więcej damy syropu tym otrzymany trunek będzie miał mniejszą moc (będzie likierem).

  6. Kwestia leżakowania. Zrobiony alkohol dobrze jak odstoi przynajmniej 1 tydzień (wiadomo im dłużej tym lepiej). Co do klarowności (na głównym foto) tak wyglądał po około 2 tygodniach, można próbować zlewać zostawiając resztkę z osadem (dążąc do dużej przejrzystości trunku). Tak czy owak może klarowny lepiej się prezentuje, ale smakowo nie ma różnicy z mętnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń