Do góry

Desery Przepis na:

Lion

Lion

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1062

Dodano:

Odsłon: 11253

Niebo w gębie

Składniki

  • ok 500 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 5 dużych batonów Lion XXL
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • gorzka czekolada do starcia
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Blachę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników, na nią wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników.

  2. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Dalej ucierając dodajemy stopniowo serek mascarpone. Batony kroimy w plasterki dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki.

  3. Na masę z mascarpone wykładamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę lekko ubijamy, dodajemy śmietan fix i miksujemy aż stanie się sztywna. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy (najlepiej na całą noc) aby herbatniki zmiękły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 lutego 2018 LION? To coś dla mnie, bo jak tu zodiakalny lew może nie lubić takiego ciacha :D Odpowiedzi: 7 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń