Do góry

Napoje Przepis na:

Listkówka - wytrawna nalewka na liściach porzeczki.

Listkówka - wytrawna nalewka na liściach porzeczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1003 Ocena: 9802

Dodano:

Odsłon: 1102

Nalewkę na liściach czarnej porzeczek używa się do wzbogacania smaku nalewki z czarnej porzeczki czyli smorodinówki. Liście zrywa się wiosną kiedy zaczynają się rozwijać. Jest jedną z najsmaczniejszych nalewek, jej smak możemy już sprawdzić po 10 dniach. Prawdziwy smak jest po roku dojrzewania.

Składniki

  • Młode liście czarnej porzeczki 15 dag (2 szklanki)
  • alkohol 47% 1 litr (0,5 litra spirytusu + 0,5 litra wody)
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zebrane liście myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, rozdrabniamy. Rozdrobnione liście wkładamy do słoika, zalewamy alkoholem, zamykamy słoik szczelnie i odstawiamy w ciepłe, ciemnie miejsce na nie więcej jak 10 dni. Musimy codziennie po kilka razy mieszać słoikiem.

  2. Po okresie kilkudniowej maceracji nalew powinien mieć ładny kolor zielony, zlewamy go przez filtr do ciemnej butelki lub jak nie posiadamy butelki z ciemnego szkła możemy wlać do jasnej, ale odstawiamy ją w ciemne, chłodne miejsce, na minimum rok. Gotową nalewkę dodajemy do zrobionej nalewki z czarnej porzeczki 20% nalewki z liści + 80% nalewki z owocu czarnej porzeczki, mieszamy. Bardzo smaczna jest także bez dodawania do nalewki z owoców czarnej porzeczki.

    Na zdrowie!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 maja Naleweczka jak zwykle prima sort :)
Naklejki też pełna profeska, a mając agencję reklamową wiem co nieco na ten temat :D
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń