Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łódeczki z pieczarkami"
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 112
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 112
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier, 1-2 łyżki mąki pszennej, 1 szklanki mleka, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Pozostałe obie mąki przesiej, dodaj do nich sól, jajka, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, olej. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut, by podwoiło swą objętość.
Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie wrzuć pokrojone pieczarki i smaż tak długo, aż odparuje z nich cały płyn. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6-7 równych części. Każdą rozwałkuj, nadając jej owalny kształt. Uformuj z nich łódeczki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wypełnij przygotowanym farszem. Przykryj i odstaw jeszcze na 15 min. Piecz 25-30 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, sztuka: 440 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie