Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łódeczki z pikantnym farszem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 24
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 24
Składniki
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Gotuj je w mundurkach, w posolonej wodzie ok. 20 minut.
W tym czasie marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso i marchewkę. Mieszając, smaż 3-4 minuty. Masę mięsną przypraw na pikantnie solą, pieprzem, gałką oraz imbirem i goździkami. Dodaj miód. Dolej bulion. Duś na małym płomieniu przez 5-7 minut. Ziemniaki odcedź, lekko przestudź, rozetnij wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż je, środki pokrój w kostkę, domieszaj do mięsnej masy. Tymianek opłucz, osusz, grubo posiekaj.
Wydrążone ziemniaki napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornej formie. Posyp tymiankiem. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 20 minut.
ok. 45 minut. 1 porcja 500 kcal.Źródło: Tina