Do góry

Dania główne Przepis na:

Łódeczki ze szpinakiem

Łódeczki ze szpinakiem

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 1910

Dodano: 17.04.2018

Odsłon: 9794

Mam dla Was pyszną propozycję na przekąskę lub kolację. Cudowne drożdżowe łódeczki ze szpinakiem. Ja osobiście kocham szpinak w każdej postaci, zatem często z nim eksperymentuję. To danie wyszło fenomenalnie! ;)

Składniki

  • 300 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Farsz:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • około 200 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • Pieprz
  • Sól
  • Dodatkowo: starta mozzarella
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże przekładamy do kubeczka i dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy, aż drożdże staną się płynne. Do tak przygotowanych drożdży dodajemy około 50 ml ciepłej wody i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Drożdże będą gotowe kiedy zaczną pracować, to znaczy kiedy zaczną rosnąć.

  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy śmietanę, olej, sól i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasta po trochu. Zagniatamy ciasto. Ma ono być sprężyste i gładkie. Przekładamy je do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

  3. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak wrzucamy na patelnię. Smażymy go na średnim ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Wtedy dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, ale tym razem tylko chwilkę. Dzielimy je na 4 kawałki. Każdy z nich spłaszczamy, zawijamy końce i sklejamy je formując łódeczkę (podobnie jak w przypadku chaczapuri). Do łódeczki wkładamy porcję farszu. Tak samo postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.

  5. Łódeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy jeszcze przez około 20 minut, aż się zarumienią. Na 2 minuty przed końcem pieczenia każdą z łódeczek posypujemy mozzarellą.

    Podajemy gorące w towarzystwie różnych dipów lub sosów np. z sosem czosnkowym lub tzatzikami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 kwietnia Ożeż, to jest pyszne :D
Szpinak, feta, mozzarella w drożdżowym, mniami :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń