Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 117
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 380
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 428
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 117
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 380
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 428
Składniki
Lody: śmietankę i mleko wlej do garnka z grubym dnem. Żółtka ubij z cukrem na puszysty, jasny krem. Powoli wlewaj do niego przestudzoną śmietankę z mlekiem. Masę podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Uważaj, by jej nie zagotować! Zostaw do schłodzenia.
Połówkę arbuza wydrąż. Z miąższu usuń wszystkie pestki. Maliny i truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Owoce zmiksuj na gładkie piure. Przetrzyj przez sitko, jeśli chcesz pozbyć się pestek. Mus owocowy dodaj do masy śmietankowo-jajecznej i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do zamykanego naczynia i włóż do zamrażarki. Po 3 godzinach zmiksuj lody pierwszy raz. Powtórz to 4 razy co godzinę, aby nie powstały kryształki lodu. Wyjmij deser kilka minut wcześniej i podaj w wydrążonym arbuzie, udekorowane owocami i listkami mięty.Źródło: Naj