Do góry

Desery Przepis na:

Lodowy torcik migdałowy

Lodowy torcik migdałowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Lodowy torcik migdałowy"

Składniki

  • 10 łyżek masła
  • 15 dag kruchych ciasteczek migdałowych
  • paczka biszkoptów (ok. 150 g)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 2 opakowania serka mascarpone (2 x 250 g)
  • 3 łyżki likieru migdałowego
  • 2 kubki śmietany kremówki
  • 20 dag malin
  • 4 łyżki + 1 wiórków czekoladowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. :

  2. Masło stop, przestudź. Biszkopty i połowę ciastek pokrusz w malakserze. Okruszki wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy, dociśnij i schłódź.

  3. Żółtka i całe jajka ubij z cukrem w gorącej kąpieli wodnej. Masę jajeczną połącz z mascarpone i likierem. Miksuj kilka minut, aż masa będzie puszysta. Śmietankę ubij, połącz z masą serową i schłódź. Pokrusz połowę pozostałych ciastek.

  4. Maliny przebierz, 3/4 zmiksuj. Mus malinowy przetrzyj przez sitko. Masę serowo-śmietanową rozdziel na 3 równe części. Do jednej dodaj mus malinowy, do drugiej pokruszone ciastka i 4 łyżki wiórków czekoladowych. Trzecią porcję zostaw bez dodatków i zamroź ją. Po godzinie przemieszaj ją łyżką.

  5. Masy z dodatkami wyłóż do formy z gotowym spodem. Przemieszaj, aby powstał marmurkowy wzorek i wstaw całość do zamrażalnika na 5 godzin.

  6. Przed podaniem nabieraj łyżką masę bez dodatków. Uformuj kulki i ułóż je na torcie. Udekoruj resztą ciastek, malin i wiórkami. Czas przygotowania: 50 min

  7. Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 350 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń