Do góry

Desery Przepis na:

Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe

Autor: jaga708

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 17

Dodano: 23.06.2010

Odsłon: 1745

Po przeczytaniu tego przepisu można pomyśleć że lody wyjdą kwaśne, a wręcz przeciwnie. Ja osobiście sama wieczorami robię dzieciom, ponieważ im bardzo smakuje. Na przyjęciach ze znajomymi zawsze proszą mnie o te lody. Czas przygotowywania jest bardzo krótki - do 15 minut przygotowanie, a mrożenie do 2 godzin.

Składniki

  • czerowne porzeczki, ok. 1 kg
  • porzeczki czarne- do dekoracji, 6 szt. z szypułkami
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • serek mascarpone, 200-250 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obierz czerwone porzeczki z szypułek i wsyp do plastikowego pojemnika lub do garnka.

  2. Przez ok. 5 minut wszystko dokładnie miksuj.

  3. Jeżeli Ci będą przeszkadzać pestki i drobne łupki to przetrzyj mus przez sitko ( nie radziła bym bo wtedy wszystek smak zginie a drobniutkie pestki i przezroczyste skórki dodają lodom oryginalności)

  4. Następnie ustaw mikser na najmniejsze obroty i powoli po 1 łyżce stołowej dodawaj serek mascarpone do pojemnika z porzeczkami.

  5. Powstaje bladoróżowy mus(jest lekko gęstszy niż przedtem).

  6. Nadal miksując dodaj do musu ( na 1 raz) cały cukier waniliowy. Najlepiej byłoby gdyby ten cukier był z prawdziwą wanilią.

  7. Miksuj nadal na wolnych obrotach przez następne 3-5 minut.

  8. Mus, który otrzymaliśmy wlej do 1 płaskiego pojemika, a następnie włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Sam/a będziesz widział/a kiedy mus przyjmie konsystencję zamarzniętych lodów. Wyciągnij z zamrażalnika i łyżką do lodów włóż na małe talerzyki.

  9. Wkładaj po 2 gałki. Możesz polać sosem(czasami są w sklepach rożne sosy do lodów, do tego najlepiej pasowałby sos z ajerkoniakiem lub kremowy, śmietankowy).

  10. Nie obierając czarnych porzeczek z szypułek połóż na lody. Będą one nam służyły jako oryginalna dekoracja, którą można zjeść. Ja nie przepadam za czarnymi porzeczkami i je zawsze odkładam na bok, ale jeżeli chcecie to możecie je zjeść.

  11. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 23 czerwca 2010 Narobiłaś mi niesamowitego smaka na te lody. Zawsze jeśli mam okazje kupuje lody porzeczkowe, bo je uwielbiam. Przepis dodaje do ulubionych i na pewno wypróbuje. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń