Do góry

Desery Przepis na:

Lody smażone - krok po kroku

Lody smażone - krok po kroku

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3008

Dodano:

Odsłon: 8562

Deser, którym z łatwością można zaimponować. Chrupiąca skorupka ciasteczkowa skrywa w sobie gałkę zimnych lodów otulonych kołderką stopionej warstwy. Łatwiejsze niż myślisz ;-)

Składniki

  • 4 gałki lodów (najlepiej czekoladowych, śmietankowych lub waniliowych)
  • 2 jajka
  • opakowanie biszkoptów lub herbatników
  • olej do smażenia, najlepiej rzepakowy (około litra)
  • dowolne dodatki: bita śmietana, sos np. czekoladowy, owoce, nitki z cukru, pokruszone herbatniki
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z kupnych lodów w kartoniku lub takich domowej roboty formujemy 4 gałki, najlepiej większe. Możemy to zrobić łyżką do lodów, ja takiej nie mam dlatego użyłam zwykłej. Gałki wstawiamy do zamrażarki na jakąś godzinę.

  2. Lody smażone są świetnych pomysłem na wykorzystanie resztek pojedynczych herbatników czy biszkoptów, które tak często zostają nam np. po przygotowywaniu ciast. Ja wykorzystałam mieszankę herbatników i biszkoptów. Kilka sztuk wkładamy do woreczka na lód i delikatnie wałkujemy zwykłym wałkiem do ciast do uzyskania drobnych okruszków. Możemy w tym celu użyć też malaksera. Jajka w miseczce należy rozbełtać. Gałkę najpierw obtaczamy w herbatnikach, wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, obtaczamy w jajku, następnie w herbatnikach, znów chłodzimy. Należy ten proces powtarzać do zużycia jajek, mniej więcej 4-krotnie. Przed smażeniem, lody wkładamy do zamrażarki do odzyskania poprzedniej konsystencji, bardzo twardej.

  3. Olej rozgrzewamy do mniej więcej 180 stopni. Każdą gałkę przed smażeniem trzymamy w zamrażarce. Smażymy je pojedynczo, tak aby były one całkowicie zanurzone w tłuszczu. Powinniśmy uzyskać taką zmianę koloru jak na zdjęciu, wtedy wyjmujemy i natychmiast podajemy. Smażenie trwa około 20-30 sekund.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 23 sierpnia 2015 Widziałam kiedyś takie lody, ale nie wiedziałam jak zrobić. Teraz już wiem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń