Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lody truskawkowe"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 753
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1799
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 268
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 753
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1799
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 268
Składniki
czas przygotowania: 20 minut (+ chłodzenie ok. 3 godzin), cena porcji: ok. 1,5 zł, 268 kcal, dla 8 osób
Sparz jajka wrzątkiem, oddziel żółtka. Zmiksuj je z cukrem. Dodaj śmietanę. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 8 minut).
Umyj dokładnie truskawki, oczyść z szypułek. Zmiksuj.
Dodaj truskawkowy mus do podgrzanej śmietany i dobrze wymieszaj. Przelej do płaskiego naczynia o pojemności 1,5 litra. Wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmij lody i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Ponownie włóż do zamrażalnika na 30 minut. Tę czynność powtarzaj 2-3 razy – lody będą puszyste!Źródło: Olivia