Do góry

Desery Przepis na:

Lody waniliowe

Lody waniliowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4465

Dodano:

Odsłon: 6215

Prawdziwe lody z wanilią przygotowane bez maszyny i mieszania w czasie zamrażania. Kremowy smak i konsystencję zawdzięczają dodanym żółtkom i śmietanie.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śmietanę 30% wlać do rondla, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ziarenka wyjąć z przekrojonych wzdłuż lasek wanilii tępą stroną noża.

  2. Żółtka utrzeć do białości z mlekiem skondensowanym, pod koniec dodając cienką stróżką gorącą śmietanę z wanilią. U mnie lody mają czarne kropeczki z wanilii, co dodaje im uroku i świadczy o tym, że była użyta prawdziwa wanilia. Jeśli chcemy, aby lody były bez kropeczek, należy zagotowaną śmietanę przecedzić przez gęste sitko.

  3. Masę przelać do rondla, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa stanie się gęsta i puszysta (nie gotować). Masę odstawić do całkowitego wystudzenia.

  4. Ubić śmietanę 36% i delikatnie wmieszać ją do wystudzonej masy.
    Powstały krem przełożyć do pojemnika i zamrażać co najmniej przez 6 godzin. Podczas zamrażania masy lodowej nie trzeba mieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń