Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 55
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 148
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 181
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 395
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 55
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 148
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 181
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 395
Składniki
Odszypułkowane porzeczki gotuję 5 minut w wodzie z cukrem. Miksuję blenderem. Studzę.
Zimną kremówkę ubijam na puszystą masę, dodaję rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Łączę z porzeczkami, wstawiam do zamrażarki. Co pół godziny wyjmuję i mieszam, do uzyskania gładkich lodów.
Sos: Wino z wodą i cukrem podgrzewam do rozpuszczenia cukru. Zagęszczam mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną odrobiną zimnej wody. Chwilę gotuję. Białko oddzielam od żółtka. Żółtko ucieram. Masę żółtkową dodaję do ciepłego wina. Ubijając trzepaczką, podgrzewam 2 minuty, ale nie gotuję.
Zdejmuję z ognia, lekko studzę, mieszam z pianą ubitą z białka. Te lody, polane gęstym winnym sosem, serwuję tylko osobom dorosłym.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji około 1 zł
Agata Skiba, Morawica
<a href="http://przepisy.swiatkobiety.pl/ciasta-desery/news-mrozenie-lodow,nId,1893016" target="_blank">Jak mrozić lody</a>Źródło: Rewia