Do góry

Desery Przepis na:

Lody z zielonych szparagów

Lody z zielonych szparagów

Autor: anette08

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 58

Dodano: 29.04.2018

Odsłon: 542

Kremowe, puszyste, słodkie lody z dodatkiem szparagów i nuta czekolady

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Odcinamy końcówki szparagów. Do wrzenia doprowadzamy zimną wodę z osoloną wodą. Wkładamy szparagi główkami do góry i gotujemy ok 3 minut. Odcedzamy wodę, zalewamy na chwilę szparagi wody w lodowatej wodzie i ponownie odcedzamy wodę. szparagi dodajemy do blendera.

    Przygotowujemy lody:

    Ubijamy żółtka z cukrem. Mleko ze śmietaną podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pomału ubite żółtka z cukrem i mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje ciągle mieszając. Nie doprowadzamy masy do ponownego zagotowania. Masę dodajemy do blendera ze szparagami. Blendujemy na gładką masę ok 1-2 minut. Przecedzamy masę przez sitko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy. Wkładamy do zamrażalki w pudełku na 8 godzin. Przez pierwsze5 godzin mieszamy lody co pół godziny. Przed podaniem należy wyciągnąć je 2 minuty wcześniej..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 kwietnia Kiedyś jadłem lody pomidorowe, ale ze szparagów jeszcze nie miałem okazji :)
Chyba najwyższy czas to wypróbować, bo apetycznie wyglądają :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń