Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łopatka w galarecie z warzywami"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 57
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 179
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 106
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 57
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 179
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 106
Składniki
kg chudej łopatki wieprzowej, marchewka, łyżka vegety, po kawałku selera, pora i pietruszki, kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, op. żelatyny (na 2 litry wody), kilka gałązek natki
Łopatkę umyj, pokrój w grubsze plastry. Włóż do lekko osolonego wrzątku, obgotuj. Odcedź, mięso ponownie umyj. Seler, por, marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj. Do garnka wlej około 3 litrów wody, zagotuj. Włóż łopatkę, warzywa, dodaj vegetę, listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa, zdejmując szumowiny (marchewkę wyjmij wcześniej).
Mięso wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój w kostkę. Wywar przelej przez sito, odmierz 2 litry, ostudź. W pół szklanki wywaru namocz żelatynę. Po 10 min podgrzej. Gdy żelatyna się rozpuści, połącz ją z pozostałym wywarem. Przygotuj foremki (np. do babeczek), napełnij warzywami i gałązkami natki, zalej małą ilością wywaru. Gdy stężeje, dodaj mięso, zalej wywarem, schłodź (3 godziny).
Czas przygotowania: 80 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 1,40 złŹródło: Chwila dla Ciebie