Do góry

Dania główne Przepis na:

Łopatka wieprzowa w skorupce

Łopatka wieprzowa w skorupce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Łopatka wieprzowa w skorupce"

Składniki

  • 2 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 kromki pszennego chleba
  • 3 dag parmezanu
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 marchewki
  • 1 średni seler
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn i oregano
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Łopatkę umyj, osusz, natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Mięso ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC. Piecz ok. 60 minut.

  2. W tym czasie cebule i czosnek obierz. Obie cebule oraz 3 ząbki czosnku posiekaj. Parmezan drobno zetrzyj. Marchewki oraz seler obierz, umyj. Warzywa pokrój w słupki. Podsmaż je na połowie rozgrzanej oliwy. Posyp solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

  3. Pieczywo pokrusz.

  4. Okruszki połącz z cebulą oraz posiekanym czosnkiem. Dodaj parmezan oraz resztę oliwy. Przypraw solą, pieprzem, rozmarynem i oregano. Dobrze wymieszaj.

  5. Masę rozsmaruj na mięsie po godzinie pieczenia. Obłóż je podsmażonymi warzywami. Piecz jeszcze 35 minut. Gotową pieczeń podawaj np. z ziemniakami.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń