Do góry

Dania główne Przepis na:

Łopatka wieprzowa z białymi kluskami i kapustą duszoną

Łopatka wieprzowa z białymi kluskami i kapustą duszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 541

Propozycja obiadu niedzielnego do wykorzystania w następnym tygodniu będzie ciekawszym rozwiązaniem, szczególnie że idą święta i mamy mniej czasu na wymyślanie co tu dzisiaj ugotować.

Składniki

  • Składniki na pieczeń dla 4 osób - 1 kg łopatki wieprzowej, - sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, majeranek, - wore
  • Składniki na kluski - 1 kg ziemniaków, - 1 jajko, - 1 łyżka masła ( opcjonalnie ), - sól, - mąka ziemniaczana.
  • Składniki na kapustę kiszoną z parówkami - 1 kg kapusty kiszonej, - 1 duża cebula, - 1/4 kostki masła, - 2 grube parówki lub
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przyprawy mieszamy. Nacieramy nimi opłukane i osuszone mięso. Wkładamy do woreczka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 2-2,5 h w temperaturze 180 stopni. Wytopiony tłuszcz zlewamy z woreczka do garnuszka i możemy go wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu.

  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

    Czekamy, aż odrobinę wystygną. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Jedną część przekładamy na 3 pozostałe i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Następnie rozbijamy jajko, solimy i możemy dodać łyżkę masła, wtedy kluski są delikatniejsze. Wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto było by zbyt rzadkie i lepiło się do rąk dodajemy więcej mąki. Formujemy małe kluski, które gotujemy w gorącej osolonej wodzie przez około 5 min. od momentu wypłynięcia klusek na wierzch garnka.

  3. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy do miękkości ( można oczywiście użyć szybkowaru, co znacznie skraca czas gotowania ). Odcedzamy. Do garnka dajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w kostkę parówki. Delikatnie szklimy. Dodajemy kapustę i przyprawy do smaku. Całość jeszcze dusimy na wolnym ogniu aby mam się nie spaliło. Jeśli nie przepadamy za parówkami możemy je zastąpić szynką lub dowolną kiełbasą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń