Do góry

Śniadania Przepis na:

Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Przepis dnia 2017-09-16
Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 1974 Ocena: 44826

Dodano:

Odsłon: 9156

Wbrew pozorom, pozorom wbrew przygotowanie własnej wędliny nie jest trudne czy tez pracochłonne. Przede wszystkim warto pamiętać, że smak sami nadajecie. To jest w tym wszystkim najlepsze, i to że wiecie co macie na chlebie.

Składniki

  • 1-1,2 kg łopatki wieprzowej
  • majeranek
  • Marynata:
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marynata:
    Wodę zagotowujemy z przyprawami, odstawiamy do wystygnięcia.

    Mięso myjemy, traktujemy nakłuwaczem do mięsa, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

    Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w majeranku i wkładamy do folii, przekładamy do szynkowaru.

    Gotujemy przez 90 min w temperaturze 75°C.

    Studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

krokiecik 05 września 2017 Mniam!!!.Oj tam oj tam alutka50 takie tam przejęzycznie pewnie :):)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 04 września 2017 To jest to :-)
Od dłuższego czasu nie kupujemy gotowych wędlin. Zrobione samemu smakują zupełnie inaczej <3
I spokojnie wytrzymują tydzień półtora w lodówce. Bez konserwantów!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 02 września 2017 Świetne mięsko...tak się zbieram do zakupu szynkowara i nie mogę się zebrać:) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń