Do góry

Dania główne Przepis na:

Łopatka wołowa z suszonymi grzybami

Łopatka wołowa z suszonymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 1250

Idealny pomysł na niedzielny obiad lub na obiad typowo świąteczny. Pieczeń z łopatki wołowej smażonej z grzybami suszonymi.

Składniki

  • - 1 kg łopatki wołowej, - 1 cebula, - parę suszonych grzybów, - 1/2 szklanki śmietany 30%, - łyżka smalcu, - 1 łyżka margar
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby moczymy w wodzie przez parę godzin. Mięso myjemy i osuszamy. Powinno się taki kawałek mięsa stłuc młotkiem lun tłuczkiem aby było szybciej miękkie i delikatniejsze. Obsmażamy z każdej strony na suchej patelni aby zamknąć mięso. Następnie na patelnię dodajemy tłuszcze, układamy mięso które tylko posypujemy cząbrem i pieprzem z każdej strony oraz pokrojoną w kostkę cebulę i odcedzone grzyby. Gdy cebula się zeszkli podlewamy mięso gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką, dusimy około 1-1,5 godziny co jakiś czas obracając. Gdy mięso jest miękkie do sosu dodajemy śmietanę oraz doprawiamy na koniec całość solą. Dusimy jeszcze chwilę aż sos się zrobi gęsty. Podajemy z kluskami lub ziemniakami i dowolną surówką.

    Polecam!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń