Dania główne Przepis na:
Łosoś

Składniki
- świeży łosoś
- sos: łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju sezamowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka ziaren sezamu
- ząbek czosnku-zgnieciony
- pół cebuli-poszatkowanej
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka startego imbiru lub imbiru w proszku
- łyżka sosu sojowego
- kuskus, szczypiorek, łyżka masła
- sałata,pomidor,ogórek,żółta papryka,oliwa z oliwek,sos balsamiczny
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
sos:podsmażyc cebulę,imbir,czosnek,dodać resztę składników, zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Zimnym sosem polać rybę i wstawić na noc do lodówki. Rybę smażyć razem z sosem na patelni. Kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu dodając łyżkę masła i łyżkę posiekanego szczypiorku. Rybę podawać z kuskusem i sałatą.
Komentarze do przepisu (1)

1234567 30 listopada 2008Zgłoś do usunięcia
Niestety, z podanych składników nie wychodzi sos, ale raczej coś zbitego, czym trudno zalać rybę :-( Czy aby na pewno podane są wszystkie składniki sosu? Moim zdaniem brakuje czegoś płynnego. Przed dodaniem mąki ziemniaczanej wyglądało to lepiej.Pachnie za to znakomicie!
Kiedyś jadłam w restauracji znakomitego łososia z sezamem i bardzo się ucieszyłam, kiedy znalazłam ten przepis. Tylko co z tym sosem...
5 Kto głosował? | Odpowiedz