Do góry

Przekąski Przepis na:

Łosoś grillowany na cedrowej desce

Łosoś grillowany na cedrowej desce

Autor: dynamic24pl

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano: 23.02.2013

Odsłon: 1687

Cedr jest najpopularniejszą formą deski używaną do grillowania. Aromat deski cedrowej nada łososiowi niepowtarzalny delikatny a zarazem głęboki wędzony aromat. Podczas grillowania na desce wydziela się subtelny zapach dymu i rozgrzanego drewna, który udziela się każdemu rodzajowi grillowanej żywności: warzywom, drobiu, rybom jak i mięsu

Składniki

  • filet z łososia, 1 szt
  • Ulubiona mieszanka przypraw
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Deskę zanurzyć w wodzie, w soku, piwie lub winie. Za każdym razem wydzieli się inny aromat. Moczyć około 20 minut

  2. Rozgrzać grilla, wyjętą z wody i lekko osuszoną deskę położyć na rozgrzanym ruszcie i rozgrzewać ją przez kilka minut.

  3. Następnie deskę odwrócić i gładką stronę posmarować lekko oliwą.

  4. Wyłożyć filet łososia na tak przygotowana deskę skórą do dołu i zamknąć pokrywę.

  5. Czas grillowania to od 15-20 min w przypadku filetów. Czas grillowania całego łososia wydłuża się do 50 minut. Ryba jest gotowa wtedy, gdy mięso daje się dzielić na płatki. Upieczony filet można podawać na cedrowej desce, albo na półmisku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń