Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś marynowany w miodzie i białym winie

Łosoś marynowany w miodzie i białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 941 Ocena: 24470

Dodano:

Odsłon: 8240

Propozycja na delikatnego, smażonego łososia marynowanego w miodzie i białym winie, który będzie idealną propozycją na smakowity i pożywny obiad :)

Składniki

  • filet z łososia ze skórą
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • plaster masła
  • pieprz grubo mielony
  • sól do smaku
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlewamy miód, białe wino, sok z cytryny i oliwę z oliwek - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Filety oczyszczamy z łusek i układamy je w powstałej marynacie skórą do góry na około 2 godziny.

  2. Następnie na patelni rozpuszczamy plaster masła, obsypujemy ryby grubo mielonym pieprzem i smażymy je najpierw skórą do dołu, a potem odwracamy. Z drugiej strony smażymy rybę około 2 minut, a następnie podlewamy pozostałą częścią marynaty i dusimy jeszcze przez chwilę.

  3. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponuje się z kaszą i świeżą surówką. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń