Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś na kurkowo szpinakowej pierzynce

Łosoś na kurkowo szpinakowej pierzynce

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 423

Dodano:

Odsłon: 101

Jest to smażony łosoś na pierzynce z kurek i szpinaku. Do tego dowolne dodatki i mamy super danie na specjalne ale nie tylko okazje. Bałam się, że przeciągnę łososia ale wyszedł bardzo soczysty i smaczny.

Składniki

  • 1 kg fileta z łososia
  • 400 g blanszowanych kurek ( mrożone )
  • 5 brykietów mrożonego szpinaku
  • 1 garść listków rungii
  • 1/2 śmietanki 30 %
  • do smaku :
  • sól himalajska
  • czosnek suszony
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • sok z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Filet oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posolić i skropić sokiem z cytryny.ułożyć kawałki łososia.
    Odstawić na godzinę.
    Potem obtoczyć w mące, nadmiar mąki usunąć.
    Na patelni rozgrzać olej i układać łososia skórą do dołu.
    Smażyć po kilka minut z obu stron.
    Usmażone kawałki łososia odsączyć na ręczniku papierowym.
    Potem zostawić na kilka minut aby odpoczęły.

  2. W tym czasie na maśle podsmażyć rozmrożone kurki razem ze szpinakiem i rungią na maśle.
    Dodać śmietankę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem i zagotować.
    Kurki wyłożyć na talerz a na kurkach ułożyć usmażone kawałki łososia.
    Podawać z pieczywem lub na przykład frytkami lub pieczonymi w piekarniku ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń