Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś na parze

Łosoś na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 23

Dodano:

Odsłon: 632

Letni weekend chwile wolnego, gdy się chce po tygodniu w pracy, jak najwięcej czasu poświęcić dzieciom i innym domowym sprawom, a nie spędzać kilka godzin w kuchni. Polecam parowar. Moim zdaniem łosoś z parowaru jest jeszcze lepszy niż z piekarnika - bardziej soczysty i mięsisty. a do tego wszystko lekkie i dietetyczne

Składniki

  • Łosoś około 1 kg
  • Koperek
  • 1 Brokuł
  • 1 kalafior
  • 4 marchewki
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Łososia podzielić na kawałki, posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, posypać posiekanym koperkiem., ułożyć na najniższym poziomie parowaru.

  2. Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki włożyć do drugiego pojemnika w parowarze.

  3. Marchewkę pokroić ukośnie na plasterki około 4mm i włożyć do najwyższego pojemnika w parowarze wszystkie warzywa odrobinkę posolić.

  4. Ustawić wszystkie pojemniki na parowarze i włączyć na około 20-25 minut, po tym czasie można łososia wyjmować na talerz. na talerzu skropić cytryną. Ja lubię także taką parowaną marchewkę "glazurować" w rondelku na jednej łyżce masła. Można też do brokułów i kalafiora zrobić sos jogurtowo - czosnkowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń