Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś na szpinakowej pierzynce

Łosoś na szpinakowej pierzynce

Autor:

Przepisów i artykułów: 933 Ocena: 24073

Dodano:

Odsłon: 1869

Propozycja na delikatnego łososia na szpinakowej pierzynce z wyraźną nutą koziego jogurtu i czosnku. Całość jest zdrowa, smaczna i aromatyczna - idealnie komponuje się z kaszą jaglaną.

Składniki

  • RYBA:
  • filet z łososia norweskiego
  • świeży koperek
  • sól i pieprz
  • masło (do smażenia)
  • SZPINAKOWA PIERZYNKA:
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 125 g naturalnego jogurtu koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól i pieprz
  • KASZA:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • mały pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuszczamy masło i roztapiamy na nim szpinak.
    Gdy ten całkowicie się rozmrozi, podgrzewamy go jeszcze przez około 5 minut.

    Następnie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier brzozowy oraz jogurt kozi. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 5 - 7 minut. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy jedną jej część w około 3 częściach wody z dodatkiem łyżeczki masła i soli.

    Gdy kasza się ugotuje, mieszamy ją z posiekanym, świeżym koperkiem, przykrywamy i odstawiamy, aby "doszła".

  3. Łososia oczyszczamy, delikatnie odkrawamy skórę i oprószamy go z obu stron solą, pieprzem i świeżym koperkiem.

    Tak przygotowane ryby smażymy na maśle około 3 minut z każdej strony, dzięki czemu będą delikatne i soczyste.

  4. Usmażonego łososia układamy na gorącej pierzynce szpinakowej.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 19 stycznia 2015 Bomba witaminowa,tak powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu -) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 19 stycznia 2015 Super propozycja na obiad ,idealne połączenie samo zdrowie ...Łososia ,szpinak ,kaszę bardzo lubię ...pyszności .. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 18 stycznia 2015 Pyszności :-) łososia uwielbiam w każdej postaci. Twój przepis jest bardzo apetyczny :-). Pozdrawiam :-). Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń