Przekąski Przepis na:
Łosoś pieczony
Przepis dnia 2008-04-18

Składniki
- 4 filety z łososia
- 30 dag pieczarek
- 5 - 6 filecików z sardeli
- cytryna
- pieprz
- 2 szalotki
- tarta bułka, masło, sól
- 4 łyżki oliwy
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, polać dwiema łyżkami oliwy. Odstawić do lodówki na 30 minut. Szalotki obrać, pokroić. Fileciki z sardeli przetrzeć przez sito. Rozetrzeć na pastę z miękkim masłem. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Filety z łososia ułożyć w natłuszczonej i posypanej tartą bułką formie do pieczenia. Posmarować masłem sardelowym, obłożyć szalotkami i pieczarkami. Piec około 30 minut w temp. 200oC, często polewając sosem.
Komentarze do przepisu (0)