Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś pieczony w cieście francuskim z makiem niebieskim i szpinakiem, w sosie szmaragdowym

Łosoś pieczony w cieście francuskim z makiem niebieskim i szpinakiem, w sosie szmaragdowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 33

Kolejny przykład na to, że mak (Papaver Somniferum) to nie tylko składnik ciast, słodkości i wypieków. Może być interesującym dodatkiem do innych potraw, podnoszącym ich walory smakowe. Uwaga: ziarno maku jest zaliczane do roślin oleistych, zawiera ok. 40% tłuszczu, więc nie należy przesadzać z jego ilością.

Składniki

  • Filet z łososia (bez skóry) - 0,5 kg
  • Ziarno maku - 200 g
  • Szpinak świeży - 250 g
  • Ser Ricotta - 200 g
  • Cebula - 1/2 szt.
  • Ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone) - 250 g
  • Jajka - 2 szt.
  • Masło klarowane - 3 łyżki
  • Rukola - 200 g
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Cytryna - 1szt.
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Pieprz zielony - szczypta
  • Pieprz czarny - szczypta
  • Sól - do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozpocząłem od przygotowania sosu. Rukolę, sok z pół cytryny, oliwę wrzuciłem do blendera i zmiksowałem. Jeśli jest to możliwe, to zamiast oliwy z oliwek (koniecznie z pierwszego tłoczenia) wskazane jest użycie oleju makowego tłoczonego na zimno. Ja akurat takiego nie miałem, ale przy odrobinie wysiłku można go kupić w tzw. dobrych sklepach lub w sieci. Następnie doprawiłem solą i zielonym pieprzem i ponownie zmiksowałem dolewając wodę aż do uzyskania konsystencji lejącego się ciasta naleśnikowego. Odstawiłem do lodówki.

  2. Produkty wydałem na kuchnię. Liście szpinaku wypłukałem i dokładnie wysuszyłem.

  3. Filet ryby rozkroiłem wzdłużnie na dwa płaty. Posoliłem, oprószyłem świeżo zmielonym czarnym pieprzem i włożyłem na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Obsmażyłem z obu stron krótko, tylko tyle aby mięso się zamknęło z wierzchu zostało surowe. Wyjąłem z patelni i odstawiłem do ostygnięcia.

  4. Na suchej patelni uprażyłem ziarno maku. Nie za długo, tyle tylko aby był wyczuwalny charakterystyczny aromat.

  5. Posiekałem cebulę bardzo drobno i zeszkliłem na maśle, następnie dodałem ja do szpinaku i wymieszałem całość z ricottą i uprażonym makiem. Tak przygotowany farsz wyłożyłem na płat łososia i przykryłem drugim płatem, na wierz którego położyłem pozostały farsz. Całość owinąłem ciastem francuskim.

  6. "Roladę" nakłułem z wierzchu widelcem w kilku miejscach, roztrzepałem żółtka i posmarowałem górę rolady, następnie obficie posypałem pozostałym makiem. Ilość maku na posypkę uzależniona jest od indywidualnego gustu. Całość włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

  7. Całość trzymałem w piekarniku dokładnie 40 minut. Można trochę krócej, ale z pewnością nie dłużej. Farsz w środku powinien być świeży, zielony a mięso ryby wilgotne, nie suche.

  8. Podałem na stół, pokroiłem w plastry i przełożyłem na talerze. Podałem sos szmaragdowy wyjęty z lodówki. Do tego białe wytrawne wino: aromatyczny Muskat Ottonel 2016 o wyraźnej cytrusowej nucie z winnicy Barbary Tschida, Illmitz, Burgenland, Austria.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń