Do góry

Przekąski Przepis na:

Łosoś pod pierzynką

Łosoś pod pierzynką

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 699

Dodano: 24.03.2018

Odsłon: 1170

Łosoś jest bardzo eleganckim mięsem i lubianym przez większość z nas, dlatego też znakomicie nadaje się na wszelkiego typu przystawki na wykwintne przyjęcia, czy zwykłe spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie komponuje się z delikatnym ciastem szpinakowym. Otulony lekkim, czosnkowym serkiem tworzy niebywale smaczną przystawkę, cieszącą zarówno nasze oczy jak i podniebienie.

Składniki

  • Ciasto szpinakowe:
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 200 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  • 300 g sera białego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz biały i sól
  • 1 pęczek szczypiorku
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ciasto szpinakowe

    Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i przy pomocy szpatułki mieszamy. Do ciasta dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26 X 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez 20-25 minut.


  2. Nadzienie

    Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Na ciasto szpinakowe wykładamy połowę sera. Wierzch równamy i układamy plasterki łososia. Przykrywamy resztą sera i równamy. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

    Notes

    - można użyć szpinaku świeżego, należy go najpierw zmielić i również odcisnąć z nadmiaru soku
    - szpinak mrożony w liściach należy po rozmrożeniu należy zmielić w maszynce do mięsa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń