Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, zdrowy i smaczny obiadek:) Danie to często nazywane jest rybą po grecku, choć ponoć z Grecją nie ma nic wspólnego:)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 29
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 76
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 29
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 76
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Użyłam świeżego łososia, więc rybę należy oczyścić, umyć, pokroić i delikatnie posolić, zostawić na ok 1 godz (można też użyć ryby mrożonej). W tym czasie obieramy nasze warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach, por natomiast drobno siekamy. Rozgrzewamy dwie patelnie, podlewamy odrobina oleju. Na jednej delikatnie rumienimy por, a na drugiej pod przykryciem dusimy nasze warzywa, aż będą miękkie, solimy je do smaku (ja dodałam mojej mieszanki warzywnej) i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Por dodajemy do podduszonych warzyw. Następnie wlewamy nasz przecier pomidorowy, wodę i wszystko to doprawiamy szczyptą pieprzu, pieprzu cayenne, oregano, lubczykiem oraz solą, jeżeli smak tego wymaga. Mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.
Łososia oprószamy delikatnie mąką i podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju aby się zarumienił. Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy całość naszymi warzywami. Naczynie nakrywamy przykryciem lub folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego pieca i zapiekamy. Czas zapiekania zależy od wielkość kawałków naszej ryby. Pokroiłam łososia na kawałki o grubości ok 5 cm, wiec całość zapiekałam ok 1 godziny. Jeżeli rybę podsmażymy mocniej na patelni to możemy również skrócić nasz czas pieczenia w piecu. Tak przygotowana ryba smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno na drugi dzień:) Smacznego!