Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łosoś smażony w sezamie"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 93
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 93
Składniki
Łososia płuczę, a następnie osuszam na papierowym ręczniku. Oprószam go solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Przykrywam folią spożywczą i chowam do lodówki na ok. 15 min. Na talerzyk wysypuję sezam. Obtaczam w nim kolejno oba kawałki łososia, dociskając lekko panierkę dłonią. Na patelni rozgrzewam olej.
Na patelnię wkładam kawałki łososia i smażę je z obu stron na średnim ogniu. Gruszkę kroję na plastry. Patelnię grillową smaruję olejem i przesmażam je do miękkości.
Cebulę obieram i siekam, przekładam do rondelka. Żurawinę płuczę, odsączam z wody i dodaję do cebuli razem z cukrem. Wlewam wino i na wolnym ogniu duszę żurawinę, aż zmięknie, a wino się zredukuje. Przyprawiam solą i pieprzem. Łososia podaję na rukoli z sosem oraz gruszką.
<strong>Magdalena Kaczmarek z Poznania</strong>Źródło: Tina