Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś teriyaki z makaronem ryżowym

Łosoś teriyaki z makaronem ryżowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 868

Łosoś teriyaki to jeden z najbardziej popularnych sposobów na łososia. Skoro wszyscy go tak kochają to i ja postanowiłam się z nim zmierzyć. Dziś przygotowałam dla Was marynatę teriyaki z sosem sojowym, rybnym, miodem i imbirem… Istna podróż w samo serce Azji…

Składniki

  • Marynata:
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy)
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli
  • Dodatki:
  • makaron ryżowy
  • łyżka oleju
  • połowę papryczki chili
  • cebulka dymka
  • pół łyżeczki sezamu
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią filety i marynować około 3 godzin. W międzyczasie kawałki obracać. Smażyć łososia na rozgrzanej patelni grillowej skórą do dołu około 5 minut. Po tym czasie łososia obrócić i smażyć około 3 minut. Dłużej grillowany łosoś, będzie suchy i wiórowaty. Na koniec całość posypać sezamem.

    Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną chili i dymkę
    (jej białą część). Następnie na patelnię wrzucić przygotowany makaron i lekko przesmażyć. Całość podlać 2 łyżkami marynaty z łososia. Na koniec posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem z dymki.

    Łososia podawać z przygotowanym makaronem i sałatką z roszponki skropionej oliwą i sokiem z limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 grudnia 2017 Jako "ryboholik" powiem tylko tyle: To jest pyszne :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń