Do góry

Dania główne Przepis na:

łosoś w aromacie mandarynki i bazylii

łosoś w aromacie mandarynki i bazylii

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1355

Dodano:

Odsłon: 5331

pieczony filet łososia...trochę inaczej ;-) zamiast soku z cytryny sok z mandarynki i zamiast koperku świeża bazylia...smakuje trochę słodko ale bardzo delikatnie zarazem ;-) bazylia zostawia wytrawny pazurek ;-) Smacznego :-)

Składniki

  • łosoś filet 2 kawałki po 200 g
  • mandarynki 8 szt.
  • bazylia świeża
  • zielona pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Masło
  • miód 2 łyżki
  • sól młynek
  • mix pieprzów młynek
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. filety z łososia zanurzamy na ok godzinę w takiej oto marynacie :

    sok z mandarynek
    oliwa z oliwek
    miód
    bardzo drobno posiekana bazylia
    odrobina soli
    mix pieprzów

    wszystkie składniki marynaty energicznie mieszamy i raczymy nią naszego łososia

    możemy dłużej marynować jeśli chcemy- nawet 2 godziny ;-)
    wszystko zależy od skali naszego smaku ...i głodu oczywiście ;-)

  2. po kąpieli w marynacie smażymy na rumiano łososia na miksie olej- masło,na koniec smażenia dodajemy łyżkę marynaty i masło dodatkowo jeżeli jest taka potrzeba

    podajemy z sałatą z pomidorków
    łososia oprószamy pietruszką,dodajemy pozostałą świeżą bazylię

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń