Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2916

Dodano: 05.08.2012

Odsłon: 9881

Reklamować łososia? Nie:) Spróbujcie sami;)

Składniki

  • filet z łososia (ok.0,5kg)
  • Wywar: włoszczyzna – pęczek, cebula – 1 szt., liść laurowy – 1-2 szt., ziele angielskie – 4 ziarenka,
  • Galareta: wywar – 2/3 l, żelatyna, sól
  • Ugotowana marchewka, groszek z puszki, mała kukurydza ze słoiczka (kolby), trochę papryki konserwowej, opcjonalnie gotowane ja
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z ryby umyć, (można namoczyć w mleku potem wypłukać). Włoszczyznę obrać, wypłukać włożyć do wrzącej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i przyprawę (np. vegetę, warzywko itp.). Cebulę obrać i przypiec na ogniu, wrzucić do wywaru. Ugotowany wywar przecedzić, doprawić do smaku solą, włożyć pokrojoną rybę (po zagotowaniu usunąć szumowiny) i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Następnie rybę ostrożnie wyjąć przestudzić, usunąć ości, ułożyć na półmisku. Ja dzielę rybę na małe kawałki, niektórzy wolą całe filety. Posypać pokrojoną marchewką, groszkiem, ułożyć cząstki ugotowanego jajka itp. Można też dodać zieloną pietruszkę. W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę (przepis na każdym opakowaniu), przestudzić i zalać rybę. Wstawić do lodówki. Galaretę podawać z sokiem z cytryny lub octem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 05 sierpnia 2012 Podana przepięknie, kolorowo i z pomysłem- pyszna i wykwintna ryba .Pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń