Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w maku według Karola Okrasy

Łosoś w maku według Karola Okrasy

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 885

Dodano:

Odsłon: 3962

Jakiś czas temu miałem okazję obejrzeć w necie prezentację ciekawego dania autorstwa Karola Okrasy. Z niedowierzaniem wypróbowałem przepis. Zasmakował wszystkim w moim domu. Od tego momentu, co jakiś czas musi zagościć na naszym stole. A ponieważ okazuje się, że jest on mało znany, pozwalam sobie go zaprezentować. Myślę, że polubicie tę wersję łososia tak jak moja rodzina. Dlatego zamieszczam ten krótki opis poniżej.

Składniki

  • Filet z łososia bez skóry – porcje w zależności od ilości biesiadników
  • Mak niebieski do „panierowania’
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej lub masło klarowane do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Solimy i pieprzymy do smaku. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
    Odstawiamy na pół godziny.
    Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej lub masło klarowane.
    Do miseczki wsypujemy mak.
    Kawałki łososia obtaczamy w maku, smażymy na patelni po 3 – 4 minuty z każdej strony. Następnie wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.


    Jeśli chcemy za każdym razem zmienić nieco smak ,warto spróbować podawać go z różnymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 02 czerwca 2017 Finezyjnie i bardzo nietypowo podany łosoś, ale to połączenie niezwykle kusi ;) Pycha! :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń