Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w papilotach !

Łosoś w papilotach !

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 804

Danie bardzo szybkie do zrobienia i przede wszystkim inny lepszy smak , niż tradycyjnego pieczonego łososia .

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania folii
  • 2 duże pory
  • 4 plasterki cytryny
  • 4 łyżki drobno posiekanych ziół
  • 4 łyżki stołowe śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • 2 filety z łososia, po 150 g każdy
  • ziemniaki z wody, folia aluminiowa
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pory przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.

  2. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie.

  3. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte, z ziemniakami z wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 22 marca 2012 Przepis z gazetki Selgrosa -nic w tym złego ,ale wypadałoby napisać skąd zaczerpnięty.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 grudnia 2011 Smakowite, zdrowe i delikatne. Ale czy może jeszcze podać 2 informacje: w jakiej temperaturze piec i jakich ziół używasz ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń