Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łosoś w sosie teriyaki i chilli"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 92
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 92
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Wymieszaj japońską marynatę teriyaki (ok. 8 zł/150 ml)i słodki sos chilli (ok. 7 zł/200 g) w dużej misce. Włóż kolejno płaty łososia i pokryj je równomiernie sosem. Przykryj tak przygotowanego łososia i wstaw do lodówki na godzinę.
Posiekaj szczypiorek. Wstaw do gotowania ryż. Aby był sypki, do dużego garnka wlej 2 l wody na szklankę ryżu. Wodę doprowadź do wrzenia, posól, dodaj oliwy i wrzuć ryż. Po 15-20 minutach ryż powinien być miękki.
Smaż na grillowej patelni łososia przez 3-4 minuty z każdej strony. Posyp lekko sezamem i szczypiorkiem. Najlepiej smakuje podany z ryżem i podsmażoną na oliwie z czosnkiem kapustą.
Czas przygotowania: 40 minut • porcja: 770 kcal • koszt: ok. 5,5 zł • dla 4 osób.Źródło: Olivia