Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś z ziemniakami

Łosoś z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Łosoś z ziemniakami"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag filetu z łososia lub innej ryby morskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 cebule
  • po 1 zielonej i czerwonej papryczce
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • curry
  • gałązki natki i koperku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry lub na ćwiartki. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odlej.

  2. Filet opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Natrzyj solą oraz pieprzem. Czosnek pozbaw osłonek, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, poszatkuj. Oczyść i pokrój w plasterki papryczki.

  3. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj kawałki łososia oraz papryczki. oprósz słodką mieloną papryką oraz curry. Chwilę smaż, mieszając. Wlej 3 szklanki wody. Dodaj liście laurowe i 3 ziarna ziela. Duś pod przykryciem 30 min.

  4. Powstały sos wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wrzuć ugotowane ziemniaki. Chwilę ogrzewaj razem. W tym czasie opłucz i osusz po kilka gałązek natki oraz koperku. Zioła grubo poszatkuj. Posyp nimi potrawę tuż przed podaniem.

  5. porcji, czas ok. 45 min; porcja – 320 kcal, cena 4,20 zł.

  6. . Tańszą wersję dania przygotujesz z mintaja lub morszczuka.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń