Dania główne Przepis na:
Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 754
Dodano: 18.06.2018
Odsłon: 788
Składniki
- 1. Łosoś: Filet z łososia o wadze 0,45 kg, Ciasto francuskie, Mozzarella tarta, Masło
- 2, Sałatka: Sałata masłowa, Dwa pomidory malinowe, Ser mozzarella, Cebula
- 3, Sos: Trzy łyżki śmietany 12%, Łyżka majonezu, Czosnek granulowany, Sól
- Ziemniaki: Pół kilograma ziemniaków, Przyprawa do ziemniaków, Olej
1-2 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Łosoś w cieście:
+Obieramy fileta że skóry, przecinamy na dwie równe części
+Układamy łososia na cieście francuskimi
+Nakładamy dwa niewielkie kawałki masła oraz posypujemy tartą mozzarella i delikatnie solimy
+Łososia zawijamy w cieście francuskim a nadmiar ciasta odcinamy
+Ciasto francuskie smarujemy rozmąconym jajkiem
+Piekarnik nastawiamy na 40 minut i 200 stopni (termoobieg, górna i dolna grzałka)
+10 Minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni -
Sałatka:
+Na talerz nakładamy kilka liści sałaty, kilka kawałków pokrojonego pomidora, mozzarelli oraz cebulkę pokrojoną w drobna kostkę
-
Sos:
+do miseczki nakładamy trzy łyżki śmietany oraz jedną łyżkę majonezu, całość mieszamy, dodajemy czosnek granulowany oraz sól do smaku
+Sosem polewamy przygotowaną sałatkę oraz brzegi talerza, będzie to również sos do ziemniaczanych talarków -
Ziemniaczki:
+Ziemniaki kroimy na talarki oraz posypujemy przyprawą do ziemniaków i polewamy olejem
+Wstawiam razem z łososiem do piekarnika
Komentarze do przepisu (0)