Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 281

Dodano:

Odsłon: 282

Pyszny łosoś zapiekany w cieście francuskim z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką.

Składniki

  • 1. Łosoś: Filet z łososia o wadze 0,45 kg, Ciasto francuskie, Mozzarella tarta, Masło
  • 2, Sałatka: Sałata masłowa, Dwa pomidory malinowe, Ser mozzarella, Cebula
  • 3, Sos: Trzy łyżki śmietany 12%, Łyżka majonezu, Czosnek granulowany, Sól
  • Ziemniaki: Pół kilograma ziemniaków, Przyprawa do ziemniaków, Olej
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Łosoś w cieście:

    +Obieramy fileta że skóry, przecinamy na dwie równe części
    +Układamy łososia na cieście francuskimi
    +Nakładamy dwa niewielkie kawałki masła oraz posypujemy tartą mozzarella i delikatnie solimy
    +Łososia zawijamy w cieście francuskim a nadmiar ciasta odcinamy
    +Ciasto francuskie smarujemy rozmąconym jajkiem
    +Piekarnik nastawiamy na 40 minut i 200 stopni (termoobieg, górna i dolna grzałka)
    +10 Minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni

  2. Sałatka:

    +Na talerz nakładamy kilka liści sałaty, kilka kawałków pokrojonego pomidora, mozzarelli oraz cebulkę pokrojoną w drobna kostkę

  3. Sos:

    +do miseczki nakładamy trzy łyżki śmietany oraz jedną łyżkę majonezu, całość mieszamy, dodajemy czosnek granulowany oraz sól do smaku
    +Sosem polewamy przygotowaną sałatkę oraz brzegi talerza, będzie to również sos do ziemniaczanych talarków

  4. Ziemniaczki:

    +Ziemniaki kroimy na talarki oraz posypujemy przyprawą do ziemniaków i polewamy olejem
    +Wstawiam razem z łososiem do piekarnika

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń